Eden Eve Nakliyatta Nelere Dikkat Edilmeli
Evden eve nakliyat süreci stresli ve zahmetli olduğunu taşınan herkes tecrübe etmiştir. Özellikle şehirlerarası evden eve nakliyat şehir içi nakliyata göre çok daha fazla stres oluşturur. Eşyanızı bir araca yükleyip yeni şehre eşyalarınızdan önce siz gider eşyayı beklersiniz. “Eşya ne zaman gelecek?” “Acaba eşyam zarar gördü mü?” “Nakliyat firmama ulaşamıyorum yoksa bir şey mi oldu? Daha birçok soru ve olası birçok problem nedeniyle bu sorular farklılaşmakta ve stresi arttırmaktadırlar.
Evden eve nakliyat firmalarını da anlamak gerekli biraz empati yapmak lazım. Nakliyat firmaları ikinci el ev eşyası ile muhatap oldukları için onlarında işi zor. Belki 4 yıldır evin bir köşesinde duran ve nem le çürümeye başlayan bir eşyayı nakliyat firması yerinden kaldırınca nem ile eşya ikiye ayrılınca, nakliyat firması kötü oluyor. Çünkü eşyaya zarar verdiler diye isimleri çıkıyor. Hani böyle durumlarda müşteri ile iletişimi iyi kuruyorlar derseniz orasına pek katılamıyorum. Bazen böyle durumlarda kurulan iletişim eşyanın kırılmasından daha fazla sinirlendirebiliyor. Neyse biraz empatiden sonra asıl konumuza gelelim evden eve nakliyatta nelere dikkat edilmeli? İşte önemli gördüğümüz bazı noktalar evden eve nakliyat sürecinde en çok dikkat edilmesi gereken konuları şöyle sıralayabiliriz.
İletişim kurabildiğiniz firmayı seçin. Nakliyat firmanız ile beraber ev taşıyacaksınız bu nedenle bir birinizi iyi anlamanız lazım. İyi iletişim kurduğunuzu düşündüğünüz firmaları tercih etmeniz süreçte işinizi kolaylaştırır. İletişim bu işin ilk adımıdır. Sizi ve isteklerinizi anlamayan bir firma ile işiniz var demektir.
Eşya listesi hazırlayın. Evinizi taşımaya karar verdikten sonra ilk yapmanız gereken iş hangi eşyaları yeni eve götüreceksiniz hangi eşyaları götürmeyeceğinize karar verin ve götüreceğiniz eşyalar için bir eşya listesi hazırlayın. Eşya listesinin bir kopyasını firma yetkilisi ile paylaşın. Böylece firma yetkilisine hangi eşyaları teslim ettiğinizi bir belge ile yazılı hale getirilmiş olur. Sektörde söyle sorunlar yaşanıyor. Eşya sahibi şu eşyam eksik dediğinde firma biz öyle bir eşya görmedik. Diyebiliyor, böyle bir durumun önüne geçmenin tek yolu bir eşya listesi hazırlamak
Nakliyat firması ile anlaştığınız gün firmadan sizi taşıyacağı aracın plakasını isteyin. Size verdiği plakanın dışında başka bir aracın gelmesi durumunda eşyanızı teslim etmeyeceğinizi net olarak bildirin. Firma birçok aracım var hangisinin şimdi geleceği net değil derse iki plaka isteyin ve bu iki plakadan birine sahip araç ile taşının. Sektördeki en iyi firmaların bile en fazla 5 aracı vardır. Size hangi aracın geleceği de 99,9% bellidir. Geriye kalan 0,1%’lik pay ise aracın kaza veya arıza yapması olabilir. İkinci bir plak istememiz bu durumu engellemek ve netleştirmektir. Çünkü bazı firmalar sizinle anlaştıktan sonra işi başka bir firmaya devrederler bu durum birçok soruna neden olmaktadır. Araç plakası isteyerek bu durumu engelleyebilirsiniz.
Nakliyat firmanızdan nakliyat sigortası yapmasını isteyin. Evden eve nakliyat özellikle şehirlerarasında mutlaka yapılmalı, buradan şehir içi nakliyatta kamyonun kaza yapması olasılığı yoktur anlamı çıkarmayalım. Kışın yapılan tüm nakliyat işleri için sigorta yapılmasını tavsiye ediyoruz. Birde sigortanın kapsamını iyi bilmek gerekiyor. Sigorta yapıldı artık bardak bile kırılırsa sigorta karşılayacak diye düşünüyor iseniz üzülerek söylemem gerekir ki maalesef sigorta bu durumları kapsamıyor. Nakliyat sigortası eşyalarınız araca yüklendikten sonra kaza, yangın, sel ve deprem gibi doğal afetler sonucu eşyalarınızın içinde bulunduğu araç sigortalanır. Böyle bir durum sonucu eşyalarınız zarar görürse sigorta yapılan bedelin 80%’i sigorta firmanız tarafından size ödenir. Yani özetle kısmi hasarları sigorta karşılamaz. Yapılan sigortanın tanımı aynen şöyle;
Karayolunda Kamyon Klozu, ile verilen bu teminat taşıma aracının batması, karaya oturması, çarpması, çarpışması, devrilmesi, yanması vb. sonucu taşınan yüke gelebilecek zıya ve hasarı karşılar.